sobota, 23 kwietnia 2016

Zespół jelita nadwrażliwego


Czym jest zespół jelita nadwrażliwego?

   To choroba czynnościowa przewodu pokarmowego, charakteryzującą się zaburzeniami w oddawaniu stolca, którym towarzyszy często ból i/lub wzdęcia brzucha ustępujące lub łagodniejące po wypróżnieniu. Jest najczęstszą chorobą czynnościową przewodu pokarmowego, którą dzielimy na trzy postaci:
- z przewagą biegunki
- z przewagą zaparcia
- postać mieszaną biegunkowo- zaparciową


Wpływ czynników żywieniowych

   Przypuszcza się, że  niektóre pokarmy mogą wywoływać reakcję immunologiczną, inną niż alergia pokarmowa. Wyrazem tej reakcji jest zwiększenie  stężenia przeciwciał IgG, przeciwko niektórym antygenom pokarmowym.
Często chorzy zauważają, że niektóre produkty powodują nasilenie objawów zespołu jelita nadwrażliwego. Najczęściej wymieniane są: mleko i produkty zawierające pszenicę i jaja.
Objawy choroby mogą nasilać:
- spożywanie tłustych potraw
- nadmiar kofeiny
- nadmiar czekolady
- nadużywanie alkoholu
- zbyt mało produktów bogatych w błonnik
- przejadanie się
- spożywanie surowych warzyw i owoców

Modyfikacje żywieniowe w poszczególnych postaciach choroby:


- postać zaparciowa
   - stopniowe zwiększanie  produktów zawierających dużo błonnika pokarmowego (gruboziarniste pieczywo, owoce, warzywa)
   - zwiększenie ilości przyjmowanych płynów (minimum 2 litry na dobę)
   -ograniczenie produktów, które mogą nasilać zaparcia: alkohol, napoje gazowane, pieczywo i produkty z wysoko oczyszczonej mąki
   -codzienna aktywność fizyczna

-postać biegunkowa
   - eliminacja alkoholu, czekolady i kawy
   - ograniczenie produktów zawierających fruktozę i sorbitol
   - zmniejszenie spożycia napojów gazowanych
   - wypijanie co najmniej 2 litrów wody pomiędzy posiłkami
   - dieta ubogobłonnikowa

Ogólne zalecenia żywieniowe:

   - indywidualna eliminacja produktów nasilających objawy choroby
   - unikanie produktów wzdymających (papryka, orzechy, kapusta, cebula, słodycze)
   - ograniczenie spożycia kawy, alkoholu i mocnej herbaty
   - ograniczenie spożycia tłustych pokarmów
   - spożywanie małych, ale częstych posiłków
   - stosowanie probiotyków, szczególnie tych zawierających szczepy Bifidobacterium

Literatura:

- Jarosz M., Dzieniszewski J., Zespół jelita nadwrażliwego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2009
- Videlock E., Chang L., Zespół jelita nadwrażliwego, Center for Neurobiology of Stress, Division of Digestive Diseases, David Geffen School of Medicine at UCLA, Los Angeles, Rozdział 60

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz